مقدمه: پستان محل شایعی برای ایجاد بدخیمیهای باالقوه کشنده در زنان است. سرطان پستان پرولیفراسیون بدخیم آندسته از سلولهای اپیتلیال است که مجاری یا لوبهای پستان را میپوشانند و حدود یکسوم همۀ سرطانهای زنان را تشکیل میدهد. از هر 9 زن ساکن آمریکای شمالی که تا سن 80 سالگی عمر میکند، در یک نفر سرطان مهاجم پستان ایجاد میشود. استفادۀ روتین از غربالگری ماموگرافی در زنان بالای 40 سال، مرگومیر سرطان پستان را 33 درصد کاهش میدهد، لذا، این مطالعه برای بیماریابی سرطان پستان در زنان مراجعهکننده به بخش رادیولوژی (واحد ماموگرافی) مرکز پزشکی توحید سنندج انجام گردید.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی – مقطعی میباشد و جامعۀ پژوهش شامل کلیۀ زنان مراجعهکننده است که بعد از معاینه برای آنها ماموگرافی انجام شده است . دادهها از طریق پرسشنامه شامل مشخصات فردی و بررسی نتایج ثبتشدۀ ماموگرافی توسط پزشک رادیولوژیست گردآوری و تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: نتایج این مطالعه از بین 759 خانمی که برای آنها ماموگرافی انجامشده بود، نشان داد که اکثریت واحدها بین 45-41 سن سال داشتند، شایعترین شکایت بیماران درد پستان بوده است و 53 درصد دارای زخم و ترشح چرکی از پستان بودند. همچنین در بررسی نتایج ماموگرافی توسط متخصصان رادیولوژی، در 68 درصد موارد ضایعهای مشاهده نشد و 24 درصد وجود دانسیتۀ بالا، 6 درصد تودۀ خوشخیم، 5/0 درصد تودۀ بدخیم و 44/1 درصد ماستیت را ثبت و گزارش کردند.
نتیجهگیری: نتایج بهدست آمده از این مطالعه نشان میدهد که آموزش زنان و اجرای برنامههای غربالگری باید مورد توجه قرار گیرد. ماموگرافی و سونوگرافی قابل اعتمادترین و رایجترین تکنیکهای تصویربرداری برای تشخیص زودرس ضایعات پستان هستند. کشف زودهنگام تودۀ سرطانی با بهترشدن پیش آگهی سرطان همراه است از اینرو وظیفۀ هر پزشک است که تا حد امکان موارد غیر طبیعی پستان را در مراحل اولیه تشخیص داده و اقدامات تشخیصی قطعی را انجام دهد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |