جلد 4، شماره 1 و 2 - ( فصلنامه بیماریهای پستان 1390 )                   جلد 4 شماره 1 و 2 صفحات 47-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج ، masoume.bakhtiary@yahoo.com
2- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران پزشکی
3- دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده:   (18265 مشاهده)

 

  مقدمه: با توجه به این که سرطان پستان و درمان­های آن فرآیندی طولانی است و به­صورت قابل ملاحظه­ای سلامت روان بیماران را متأثر می­سازد، طراحی یک برنامه خودمراقبتی جهت پیشگیری از عواقب جسمانی، روانی و اجتماعی سرطان پستان از اقدامات مهم پرستاری می­باشد و این مطالعه با هدف تعیین تأثیر برنامه آموزشی خودمراقبتی بر سلامت روان مبتلایان به سرطان پستان انجام شده است.

  روش بررسی: این مطالعه نیمه­تجربی بر روی 60 بیمار که به­طور تصادفی تدریجی به­صورت تک­گروهی (گروه مورد و شاهد یکی است) انتخاب شده بودند، انجام گرفت. در مرحله اول اطلاعات با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد سلامت روان
(GHQ-28) جمع­آوری شد سپس برنامه خودمراقبتی به­صورت انفرادی به­مدت یک جلسه 60 دقیقه­ای و ارائه کتابچه اجرا گردید. مرحله دوم پژوهش سه هفته بعد از آموزش مراقبت از خود انجام شد. بررسی این پژوهش براساس فرضیه اصلی «آموزش مراقبت از خود بر سلامت روان زنان مبتلا به سرطان پستان کاندید شیمی درمانی تأثیر دارد» انجام شده است.

  یافته­ها: نتایج نشان داد بین میانگین امتیازات کسب شده در حیطه­های مختلف سلامت روان واحدهای مورد پژوهش، قبل و بعد از آموزش، اختلاف آماری معنی­داری وجود دارد. آزمون تی زوجی نیز نشان­دهنده افزایش میزان سلامت روان نمونه­ها بعد از آموزش نسبت به قبل از آموزش می­باشد ( 05/0 > P ).

  نتیجه­گیری: آموزش مراقبت از خود به زنان مبتلا به سرطان پستان کاندید شیمی­درمانی منجر به بهبود سلامت روان در این بیماران می­گردد.

متن کامل [PDF 323 kb]   (5718 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیماریهای پستان
دریافت: 1390/12/13 | پذیرش: 1402/7/15 | انتشار: 1390/1/26

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.