جلد 13، شماره 1 - ( فصلنامه بيماري‌هاي پستان ايران 1399 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 45-35 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه روانشناسی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران ، seyedmd@yahoo.com
2- دکترای روانشناسی عمومی. استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان، خراسان رضوی، ایران
3- گروه روانشناسی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران
4- گروه روان‌شناسی، واحد کاشمر، دانشگاه آزاد اسلامی، کاشمر، ایران
چکیده:   (4510 مشاهده)
مقدمه: با توجه به شیوع بالای همبودی مشکلات روان‌شناختی با دردهای مزمن و سرطان نیاز به طراحی و اجرای مداخلات مناسب در این زمینه ضروری است؛ بنابراین این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی – رفتاری یکپارچه شده با ذهن آگاهی بر دردهای سرطانی مبتلایان به سرطان پستان صورت گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه نیمه آزمایشی با پیش- پس‌آزمون و کنترل تعداد 24 بیمار مبتلا به سرطان پستان به روش هدفمند انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل جایگزین شدند (هر گروه 12 نفر). شرکت‌کنندگان با پرسشنامه‌های درد سرطانی کوتاه، خودکارآمدی درد و فاجعه ‏سازی درد قبل، بلافاصله بعد و یک ماه بعد از مداخله ارزیابی شدند. شرکت‌کنندگان در گروه مداخله به مدت 8 هفته مداخله درمان شناختی- رفتاری یکپارچه شده با ذهن آگاهی را دریافت کردند. افراد گروه کنترل در این بازه زمانی از طرف تیم تحقیق مداخله‌ای دریافت نکرد. جهت تحلیل یافته از روش‏ های آماری توصیفی (درصد، فراوانی، میانگین و انحراف معیار)، خی دو، تی تست و تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد.
یافته‌ها: یافته‌های حاصل از آزمون کوواریانس حاکی از این بود که با کنترل اثر پیش‌آزمون در مرحله پس‌آزمون و پیگیری در هر سه متغیر درد ادراک شده، فاجعه‏ سازی درد و خودکارآمدی درد تفاوت معناداری بین گروه کنترل و مداخله وجود دارد (001/0P>). در مرحله پس‌آزمون و پیگیری کاهش در نمرات درد و فاجعه ‏سازی درد و افزایش در نمرات خودکارآمدی درد مشاهده شد. ضریب اتا برای مرحله پس آزمون در متغیرهای درد، فاجعه ‏سازی درد و خودکارآمدی درد معادل 85/0، 78/0 و 70/0 تغییرات در  گروه مداخله نسبت به کنترل نشان داد. در مرحله پیگیری ضریب اتا برای متغیرهای درد ادراک شده، فاجعه ‏سازی درد و خودکارآمدی درد به ترتیب 87/0 ، 75/0 و79/0 به دست آمد.
نتیجه‌گیری: درمان شناختی- رفتاری یکپارچه ‌شده با ذهن آگاهی در کاهش درد ادراک، خودکارآمدی درد و فاجعه‏ سازی درد در بیماران مبتلا به سرطان پستان مؤثر است؛ بنابراین با توجه به‌صرفه اقتصادی و دسترسی آسان‌تر این روش درمانی به‌عنوان یک درمان تکمیلی برای بیماران سرطان پستان پیشنهاد می‌شود.
متن کامل [PDF 5998 kb]   (1946 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1398/7/4 | پذیرش: 1398/10/2 | انتشار: 1399/3/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.