جلد 16، شماره 2 - ( فصلنامه بیماری های پستان ایران 1402 )                   جلد 16 شماره 2 صفحات 21-4 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IAU.CTB.REC.1400.105


XML English Abstract Print


1- گروه روانشناسی سلامت، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه روانشناسی سلامت، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، mah.salehi@iauctb.ac.ir
3- گروه روانشناسی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، شهر قدس، ایران
4- دپارتمان رادیوآنکولوژی، مرکز تحقیقات سرطان، مجتمع بیمارستانی امام خمینی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
چکیده:   (3412 مشاهده)
زمینه و هدف: ترس از عود به عنوان ترس یا نگرانی از احتمال بازگشت یا پیشرفت سرطان تعریف می‌شود. ترس از عود بالا می‌تواند بر کیفیت کلی زندگی تأثیر منفی بگذارد و همچنین هزینه ‌مراقبت‌های بهداشتی را افزایش دهد. پژوهش حاضر رابطه ویژگی‌های شخصیتی با ترس از عود سرطان با میانجی‌گری تنظیم شناختی هیجان را در زنان بقا یافته از سرطان پستان بررسی کرده است.

روش بررسی: در این مطالعه توصیفی همبستگی 300 نفر از زنان بقا یافته از سرطان پستان که برای پیگیری‌های دوره‌ای بعد از درمان خود در بهار و تابستان سال 1401 به انستیتو کانسر تهران مراجعه کرده بودند و معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه‌های آنلاین ترس از عود سرطان، پنج ویژگی بزرگ شخصیتی و تنظیم شناختی هیجان پاسخ دادند. داده‌ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و روش تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته‌ها: نتایج نشان می‌دهد هر دو راهبرد سازگارانه و ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان رابطه بین ویژگی روان رنجوری شخصیت و ترس از عود سرطان را به صورت مثبت و معنادار) 0/01(P< و) 0/05(P< و رابطه بین ویژگی‌های توافق‌‌پذیری و وظیفه‌شناسی با ترس از عود سرطان را به صورت منفی و معنادار )01/ 0P< ( میانجی‌گری می‌کند. همچنین راهبردهای سازگارانه رابطه بین برونگرایی با ترس از عود سرطان) 0/01(P< و راهبردهای ناسازگارانه رابطه بین گشودگی و ترس از عود سرطان) 0/05(P< را به صورت منفی و معنادار در زنان بقا یافته از سرطان پستان میانجی‌گری می‌کند.

نتیجه‌گیری: زنان بقا یافته از سرطان پستان با ویژگی شخصیتی روان رنجوری با بکارگیری راهبردهای ناسازگارانه به‌جای راهبردهای سازگارانه تنظیم شناختی هیجان ترس از عود بالاتری را تجربه می‌کنند و بیماران با ویژگی‌های شخصیتی توافق‌ پذیری، وظیفه شناسی، برونگرایی و گشودگی بترتیب با استفاده از راهبردهای سازگارانه و یا پرهیز از راهبردهای ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان ترس از عود پایین‌تری را نشان می‌دهند.
متن کامل [PDF 731 kb]   (2557 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه، روانشناسی، ورزش
دریافت: 1401/11/9 | پذیرش: 1402/2/7 | انتشار: 1402/4/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.