جلد 14، شماره 3 - ( فصلنامه بیماری های پستان ایران 1400 )                   جلد 14 شماره 3 صفحات 22-12 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- مرکز تحقیقات یائسگی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور
2- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور
چکیده:   (2830 مشاهده)
مقدمه: سواد ‌سلامت سرطان توانایی جست و جو، درک و استفاده از اطلاعات بهداشتی بوده و نقش مهمی در استفاده از اطلاعات پیشگیرانه و غربالگری دارد. از آن جا که اطلاعات اندکی در دست است که بهترین روش آموزشی جهت آموزش سرطان پستان چیست، این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر دو روش آموزش واتساپ و لوح فشرده بر سواد سلامت و رفتار زنان میانسال در مورد  روش‏ های غربالگری سرطان پستان بود.
روش بررسی: این یک کارآزمایی کارآزمایی کنترل شده تصادفی بود که در آن 154 زن میانسال (40-59 سال) وارد و به‏ طور تصادفی در دو گروه آموزش مجازی (واتساپ) و استفاده از لوح فشرده قرار گرفتند. به گروه آموزش لوح فشرده، یک لوح حاوی اطلاعات، فیلم و تصاویر مربوط به روش‏ های غربالگری سرطان پستان داده شد. زنان در گروه واتساپ به مدت دو هفته هر روز اطلاعات مشابهی را دریافت می ‏کردند. از زنان قبل از مداخله و پس از سه ماه درخواست شد که پرسشنامه سواد سلامت و پرسشنامه سنجش رفتارهای غربالگری را تکمیل کنند. برای تجزیه و تحلیل داده ‏ها از آزمون تی مستقل، آزمون مجذور کای و آزمون ویلکاکسون استفاده شد.
یافته‏ ها: در مقایسه دو روش، نمره کل سواد سلامت سرطان پستان پس از مداخله (از 6/18 ± 1/79 و 7/17 ± 6/75 در گروه لوح فشرده و واتساپ در ابتدا) به (9/11 ± 7/94 و 17 ± 5/85 در گروه لوح فشرده و واتساپ) بهبود یافت و نتایج معنادار شد (0/0001>p). این الگو برای همه حوزه های سواد سلامت سرطان پستان از جمله دسترسی، خواندن، درک، ارزیابی و تصمیم ‏گیری اتفاق افتاده است. اگرچه خودآزمایی پستان در دو گروه به طور قابل توجهی بهبود یافته بود، اما معاینه بالینی پستان و ماموگرافی کمی بهبود یافته بود که به حد معنی‏ داری نرسید.
نتیجه‏ گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش می ‏تواند سواد سلامت و همچنین رفتار زنان میانسال در مورد روش‏ های غربالگری سرطان پستان را به‏ طور قابل توجهی بهبود بخشد، اما در رابطه با مقایسه دو روش آموزشی، اثر لوح فشرده بیشتر بود.
متن کامل [PDF 4948 kb]   (1356 دریافت)    
نتیجه‏ گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش می ‏تواند سواد سلامت و همچنین رفتار زنان میانسال در مورد روش‏ های غربالگری سرطان پستان را به‏ طور قابل توجهی بهبود بخشد، اما در رابطه با مقایسه دو روش آموزشی، اثر لوح فشرده بیشتر بود.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1399/12/28 | پذیرش: 1400/5/31 | انتشار: 1400/8/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.