احمد عبدعلی شیهاد، بهاءالدین عدنان یوسف الکمالی، هارا عبدالکحام ناصر،
جلد ۱۵، شماره ۱ - ( فصلنامه بیماری های پستان ایران ۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه: سرطان پستان سه گانه منفی (TNBC) نوعی سرطان پستان است که گیرنده استروژن (ER)، گیرنده پروژسترون (PR) و گیرنده فاکتور رشد اپیدرمی انسانی ۲ (HER۲)، همگی منفی هستند. این وضعیت ۱۰ تا ۱۵ درصد از کل سرطان های پستان را تشکیل می دهد. هدف از این مطالعه بررسی پیامد بالینی و پیش آگهی کوتاه مدت سرطان پستان سه گانه منفی در مقایسه با سایر زیرگروه های سرطان پستان است.
روش بررسی: مطالعه مقطعی بر روی نمونههای مناسب از ۱۰۸ بیمار زن مبتلا به سرطان پستان مهاجم تشخیص داده شده توسط FNAC، CNB یا نمونه ماستکتومی انجام شد. بیماران به طور تصادفی به دو گروه TNBC و غیرTNBC تقسیم شدند. مقایسه بین این دو گروه از نظر متغیرهای آسیبشناسی بالینی متعدد، گزارش روشهای تشخیصی، بقای بدون پیشرفت و بقای کلی انجام شد.
یافته ها: نتایج مطالعه نشان داد که بین بیماران گروه TNBC و غیرTNBC از نظر میانگین سن، میانگین شاخص توده بدنی و وجود سابقه خانوادگی سرطان پستان تفاوت معنیداری وجود ندارد. در گروه TNBC در مقایسه با گروه غیرTNBC درجه III بیماری و وجود تهاجم لنفی عروقی به طور معنیداری بیشتر بود (به ترتیب ۰۲/۰=P-value، ۰/۰۱۴=P-value). میانگین دوره بدون پیشرفت بیماری برای گروه های TNBC و غیرTNBC به ترتیب ۴/۸۱% و ۹/۹۰% و میانگین بقای کلی (OS) بهترتیب در دو گروه ۸/۹۳% و ۹۳% بود.
نتیجه گیری: در این مطالعه درجه III بیماری و وجود تهاجم لنفی عروقی در گروه TNBC به طور معنی داری بیشتر از گروه غیرTNBC بود. این مسئله می تواند نشانگر وخامت بیشتر بیماری در گروه TNBC باشد. تفاوت معنی داری بین دو گروه در بقای بدون پیشرفت و بقای کلی وجود نداشت که با توجه به کوتاه بودن دوره پیگیری، نیاز به مطالعات طولی بلندمدت تر دارد.
بهاءالدین عدنان یوسف الکمالی، هارا عبدالکحام ناصر، احمد عبدعلی شیهاد،
جلد ۱۵، شماره ۲ - ( فصلنامه بیماری های پستان ایران ۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه: سرطان پستان مهاجم شایعترین بدخیمی مشاهده شده و علت اصلی مرگ مرتبط با سرطان در زنان است. متغیرهای بالینی- آسیب شناسی مهمترین عوامل در تصمیم گیری در زمینه درمان سرطان پستان هستند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین امتیاز خطر عود انکوتایپ DX ایجاد شده توسط سنجش ژن انکوتایپ DX® ۲۱ و متغیرهای بالینی - آسیب شناسی کلاسیک انجام شد.
روش بررسی: تجزیه و تحلیل مشاهده ای گذشتهنگر تک مرکزی از دادههای ۴۴ بیمار عراقی مبتلا به سرطان پستان با آزمایش انکوتایپ DX در بیمارستان آموزشی انکولوژی شهر بغداد انجام شد. بیماران مورد مطالعه گیرنده استروژن مثبت، گیرنده فاکتور رشد اپیدرمی انسانی ۲ منفی، عدم درگیری غدد لنفاوی و اندازه تومور بین ۵/۰ تا ۵ سانتیمتر داشتند. بیماران بر اساس امتیاز خطر عود انکوتایپ DX (امتیاز پایین، متوسط، بالا) به سه گروه تقسیم شدند. ارتباط بین امتیاز خطر با ۶ متغیر بالینی- آسیب شناسی شامل سن، اندازه تومور، درجه تومور، وضعیت گیرنده پروژسترون، تهاجم لنفی عروقی(LVI) و زیرگروه های بافت شناسی سرطان پستان مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: از ۴۴ بیمار وارد شده در این مطالعه امتیاز خطر پایین، متوسط و بالا به ترتیب در ۱۶ (۴/۳۶%)، ۱۶ (۴/۳۶%) و ۱۲ (۲/۲۷%) بیمار مشاهده شد. میانگین سنی بیماران ۳/۴۹ سال بود و میانه اندازه تومور ۳/۲ سانتیمتر بود. هیچ یک از متغیرهای بالینی- آسیب شناسی بررسی شده با امتیاز خطرعود ارتباط معنی داری نداشتند و توانایی هر یک از این متغیرها به تنهایی برای پیشبینی امتیاز خطر عود انکوتایپ DX محدود بود.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که متغیرهای بالینی- آسیب شناسی استاندارد نمیتوانند امتیاز خطر عود انکوتایپ DX را به طور قابل اطمینانی در بیماران ارجاعی با مراحل اولیه سرطان پستان پیشبینی کنند و با توجه به هزینه بالای این تست، بکارگیری آن نیاز به مطالعات دقیق تری دارد.