اکرم السادات سجادیان، اکرم مطهری نسب، لیلا حیدری، دنیا فرخی، شهپر حقیقت، الهه هاشمی،
جلد ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: در زنان مبتلا به سرطان پستان شیوع اضطراب و افسردگی بعد از تشخیص تقریباً دو برابر جمعیت عمومی است که موجب تشدید بار بیماری بر این افراد است. بنابراین مداخلات روانشناختی برای کاهش این عوارض لازم است. هدف از مطالعه حاضر بررسی تأثیر مشاوره معنادرمانی با و بدون یوگا بر اضطراب، افسردگی و شادکامی در بهبودیافتگان سرطان پستان میباشد.
روش بررسی: این پژوهش یک کارآزمایی بالینی تصادفی شاهد دار در ۹۰ نفر از مبتلایان به سرطان پستان بود که درمانهای مرسوم را تمام و در سال ۱۴۰۰الی ۱۴۰۲ به کلینیک پیگیری پژوهشکده معتمد مراجعه کرده بودند. شرکتکنندگان، نمره افسردگی بالاتر از ۱۱ داشته و با رضایت آگاهانه وارد مطالعه شدند. افراد بهطور تصادفی، ۴۵ نفر در گروه مداخله، و ۴۴ نفر در گروه عدم مداخله جایگزین شدند و مشاوره معنا درمانی با یوگا یا معنادرمانی به تنهایی دریافت کردند. قبل و بعد از مداخلات، پرسشنامههای اضطراب و افسردگی بک و شادکامی آکسفورد را پر کردند. تغییرات نمرات افسردگی و اضطراب و شادکامی بین دو گروه در طول مدت مطالعه مورد مقایسه و بررسی قرار گرفت.
یافتهها: به طورکلی شرکت کنندگان در بازه سنی ۵۱-۴۹ بودند. در هر دو گروه، اغلب متاهل، خانه دار و دارای تحصیلات دیپلم بودند و اکثراً در مرحله II بیماری سرطان پستان بودند. نتایج نشان داد پس از مداخلات، در هردو گروه افسردگی و اضطراب کاهش و شادکامی افزایش یافت (۰۰۰۱/۰˂p). همچنین بررسیها نشان داد افزایش شادکامی بین گروهها پس از مداخله نسبت به دو متغیر دیگر به طور معنیداری بالاتر بود (۰۲۶/۰˂p).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج، معنادرمانی همراه با یوگا و به تنهایی بهطور معناداری اثرات مفیدی بر کاهش اضطراب و افسردگی و افزایش شادکامی در بیماران مبتلا به سرطان پستان نشان دادند. بنابراین توصیه میشود مداخلات روانشناختی به عنوان درمان تکمیلی و به مدت طولانیتری انجام شود تا بتوان نتایج پایدار افزایش شادکامی و کاهش اضطراب و افسردگی را مشاهده کرد.