دپارتمان پژوهشی کیفیت زندگی و طب فراگیر، مرکز تحقیقات سرطان پستان، پژوهشکده سرطان معتمد، جهاد دانشگاهی، تهران، ایران ، sha_haghighat@yahoo.com
چکیده: (2945 مشاهده)
در سال گذشته، همهگیری بیماری کووید-19 آثار مخربی بر جنبههای جسمی، روحی، اجتماعی و اقتصادی افراد در سراسر جهان داشته است. در اوایل همهگیری، اولویتهای اصلی بهداشت عمومی به سمت تخصیص منابع بهداشتی به این بیماری و پیشگیری از مواجهه کادر درمان و بیماران تغییر یافت. بنابراین، تمام جنبههای کنترل سرطان مانند غربالگری، تشخیص، درمان و مراقبتهای حمایتی تحت تأثیر قرار گرفتند.
دستورالعملهای منتشر شده در طی همهگیری کووید-19 بر مدیریت موارد اورژانسی تاکید داشتند که منجر به کاهش ویزیتهای مرتبط با پیشگیری سرطان شد. به دنبال آن تستهای غربالگری و پیگیری موارد غیرنرمال و علائم نیز کاهش یافت. بر اساس مطالعه انجام شده در آمریکا، تعداد تستهای غربالگری سرطان پستان و دهانه رحم تا 94% کاهش یافته است و 285000 تست غربالگری سرطان پستان نیز انجام نشده است.
در زنجیره مدیریت سرطان، تاخیر در هر مرحله میتواند تاخیر در پیامدهای مرحله بعدی را به همراه داشته باشد. کاهش اقدامات تشخیص زودرس میتواند منجر به عدم تشخیص سرطان یا عود آن شود. مطالعات انجام شده در کشورهای مختلف، نشان دهندهی کاهش میزان تشخیص سرطان پستان از یک سوم در هلند تا 52% در آمریکا هستند. لذا عواقبی مثل احتمال بقای پایینتر، گزینههای درمانی کمتر، درمانهای تهاجمیتر و پیشآگهی ضعیف بیماری دور از انتظار نیست.
نوع مطالعه:
نامه به سردبیر |
دریافت: 1400/3/10 | پذیرش: 1400/3/11 | انتشار: 1400/3/15