پیام خود را بنویسید
جلد 16، شماره 3 - ( مجله علمی بیماری های پستان ایران 1402 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 64-46 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.PNU.REC.1400.029


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahimi Cham Heydari R, Mahmoudfakhe H. Comparison of Schema Therapy and Mindfulness-Based Stress Reduction on Post-Traumatic Growth and Psychological Capital in Women with Breast Cancer. ijbd 2023; 16 (3) :46-64
URL: http://ijbd.ir/article-1-1029-fa.html
رحیمی چم حیدری راضیه، محمودفخه هیمن. مقایسه طرحواره درمانی و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر رشد پس از سانحه و سرمایه روانشناختی در زنان مبتلا به سرطان پستان. بیماری‌های پستان ایران. 1402; 16 (3) :46-64

URL: http://ijbd.ir/article-1-1029-fa.html


1- گروه روانشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
2- گروه روانشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران ، hemanmahmoudfakhe@pnu.ac.ir
چکیده:   (869 مشاهده)
مقدمه: ابتلا به بیماری سرطان یک بحران آسیب زا است و ابعاد گوناگون زندگی فرد را تحت تأثیر قرار می‌دهد. بنابراین هدف از این پژوهش مقایسه طرح‌واره درمانی و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر رشد پس از سانحه و سرمایه روانشناختی در زنان مبتلا به سرطان پستان بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و شامل پیگیری سه ماهه می‌باشد. جامعه پژوهش زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به کلینیک انکولوژی بیمارستان امام خمینی (ره) تهران از سال 1399 است. از میان این افراد، 45 نفر به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل (هر گروه شامل 15 نفر) قرار داده شدند. جهت گردآوری اطلاعات از ابزار‌های پرسشنامه رشد پس از سانحه تدسچی و کالهون (1996) و سرمایه روانشناختی لوتانز (2007) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها نیز با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که رشد پس از سانحه و سرمایه‌های روانشناختی در دو روش طرح‌واره درمانی و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی تفاوت معناداری نسبت به گروه کنترل داشتند. همچنین مقایسه دو روش نیز نشان داد که تأثیر درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر رشد پس از سانحه و سرمایه‌های روانشناختی تفاوت معناداری با طرح‌واره درمانی دارد (p<0/05). نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی نیز نشان داد که اثربخشی دو درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و طرح‌واره درمانی در طول زمان پایدار بوده است (p<0/05).
نتیجه گیری: براساس یافته‌های پژوهش، هر دو روش درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و طرح‌واره درمانی بر افزایش رشد پس از سانحه و سرمایه‌های روانشناختی در زنان مبتلا به سرطان پستان تأثیر داشتند. همچنین نتایج حاصل از مقایسه بین دو روش نشان داد که درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی اثربخشی بیشتری نسبت به طرح‌واره درمانی دارد.
متن کامل [PDF 705 kb]   (367 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تغذیه، روانشناسی، ورزش
دریافت: 1401/11/23 | پذیرش: 1402/5/16 | انتشار: 1402/8/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

تمامی حقوق نرم‌افزاری اين وب سایت متعلق به مجله علمی بیماری‌های پستان ایران می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Breast Diseases

Designed & Developed by: Yektaweb