Ethics code: IR.IAU.SDJ.REC.1401.020
Rasouli M, Khazaie H, Yarahmadi Y. Effectiveness of Mindfulness-Integrated Cognitive Behavioural Therapy (MiCBT) on Body Image and Emotional Regulation in Mastectomy Patients: A Randomized Clinical Trial. ijbd 2023; 16 (2) :23-37
URL:
http://ijbd.ir/article-1-1040-fa.html
رسولی مائده، خزایی حبیب الله، یاراحمدی یحیی. اثربخشی درمان شناختی رفتاری یکپارچه با ذهنآگاهی بر تصویر بدن و دشواری در تنظیم هیجان بیماران با جراحی ماستکتومی: یک کارآزمایی بالینی تصادفی. بیماریهای پستان ایران. 1402; 16 (2) :23-37
URL: http://ijbd.ir/article-1-1040-fa.html
1- گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، سنندج، ایران
2- مرکز تحقیقات اختلالات خواب، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران ، hakhazaie@gmail.com
چکیده: (1749 مشاهده)
زمینه و هدف: زنان مبتلا به سرطان سینه معمولا پس از عمل جراحی برداشتن سینه مشکلات روانشناختی متعددی به خصوص از جنبه تصویر بدنی و مشکلات تنظیم هیجان تجربه می کنند که نیازمند توجه درمانی است. از این رو، این پژوهش به منظور بررسی اثربخشی درمان شناختی-رفتاری یکپارچه شده با ذهنآگاهی بر مشکلات تنظیم هیجان و تصویر بدنی بیماران با جراحی ماستکتومی انجام گرفت.
روش بررسی: طرح پژوهش یک کارآزمایی بالینی تصادفی بود. جامعه ی آماری شامل کلیه بیماران با سابقه ی جراحی ماستکتومی شهر تهران در سال 1401 بودند. نمونه گیری به صورت در دسترس از سه بیمارستان مدرس، محب یاس و حضرت رسول اکرم، کلینیک های روان درمانی و فضای مجازی انتخاب شدند. نمونه شامل 24 نفر بودند که شامل دو گروه آزمایش (12 نفر) و گروه کنترل (12 نفر) می شد. بیماران در سه مرحله ی پیش آزمون، پس آزمون و دوره ی پیگیری دو ماهه مورد سنجش قرار گرفتند. ابزارها شامل پرسشنامه تصویر بدن هوپ وود و همکاران (2001) و مشکلات تنظیم هیجان گراتز و رومر (2004) بود. داده ها با نرم افزار SPSS-25 تحلیل شدند. برای تحلیل داده ها در بخش توصیفی از فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد و در بخش استنباطی از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.
یافتهها: یافته ها نشان داد که درمان شناختی-رفتاری یکپارچه شده با ذهن آگاهی منجر به بهبود معنادار تصویر بدنی و دشواری در تنظیم هیجان بیماران ماستکتومی می شود. اندازه اثر بین آزمودنی برای دشواری در تنظیم هیجان) 0/01, P≥0/59 η²=) و تصویر بدنی )0/01, P≥0/55 η²=) معنادار بود.
نتیجهگیری: در کنار درمان های پزشکی در بیماران با جراحی ماستکتومی میتوان از درمان شناختی رفتاری یکپارچه با ذهن آگاهی برای بهبود مشکلات هیجانی و تصویر بدن این بیماران استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تشخیص، درمان، بازتوانی دریافت: 1402/1/6 | پذیرش: 1402/3/7 | انتشار: 1402/4/25