پیام خود را بنویسید
مجله علمی بیماری های پستان ایران                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه پرستاری داخلی جراحی، مرکز تحقیقات پرستاری سلامت جامعه، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران
2- گروه پرستاری سلامت جامعه، مرکز تحقیقات پرستاری سلامت جامعه، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران
3- گروه پرستاری سلامت جامعه، گروه پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران
4- ، sfallah084@gmail.com
چکیده:   (24 مشاهده)
مقدمه: سرطان پستان و انجام ماستکتومی می‌تواند عواقب جسمی و روحی قابل توجهی بر کیفیت زندگی و عزت‌نفس زنان داشته باشد. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر آموزش خودمراقبتی به روش تله‌نرسینگ بر کیفیت زندگی و عزت‌نفس زنان مبتلا به سرطان پستان ماستکتومی‌شده طراحی شده است تا به شناخت بهتر اثربخشی این روش مداخله‌ای در بهبود وضعیت این گروه از زنان کمک کند.
مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر از نوع نیمه‌تجربی دوگروهه با طرح پیش‌آزمون پس‌آزمون بود که بر روی 80 نفر از زنان مبتلا به سرطان پستان ماستکتومی‌شده مراجعه‌کننده به بیمارستان علی ابن ابی‌طالب شهر زاهدان انجام گرفت. نمونه‌ها به‌صورت تصادفی (با پرتاب سکه) در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. گروه مداخله آموزش خودمراقبتی را در شش جلسه آموزشی یک‌ساعته در بستر اسکای‌روم دریافت کرد. گروه‌های مداخله و کنترل پرسشنامه کیفیت زندگی EORTC QLQ-23 و پرسشنامه عزت‌نفس روزنبرگ را در مرحله پیش‌آزمون و پس‌آزمون (دو ماه بعد از مداخله) تکمیل کردند. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 27 و آزمون‌های آماری کای دو، تی‌زوجی و تی مستقل تجزیه‌وتحلیل شدند.
یافته‌ها: میانگین سنی گروه مداخله 8.65 ± 44.55 و در گروه کنترل 3/31±43/40 سال بود. اکثر زنان مبتلا به سرطان پستان ماستکتومی‌شده در گروه مداخله (60%) و گروه کنترل (77.5%) متأهل بودند. میانگین نمره عزت‌نفس قبل از مداخله در گروه مداخله و کنترل به ترتیب 1/27±1/17 و 1/39±1/30 بود. پس از مداخله، در گروه مداخله به 1.03 ± 4.50 و در گروه کنترل به 1.10 ± 1.40 تغییر یافت. در واقع، آموزش خودمراقبتی به روش تله‌نرسینگ به‌طور معناداری موجب افزایش عزت‌نفس در گروه مداخله گردید (0.001 p<). همچنین، میانگین نمره کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان ماستکتومی‌شده در گروه مداخله پس از آموزش خودمراقبتی به روش تله‌نرسینگ در حیطه‌های عملکردی افزایش و در حیطه‌های علائم کاهش یافت که این تفاوت از نظر آماری معنادار بود (P<0.001). اما در گروه کنترل تفاوت آماری معناداری مشاهده نشد (P>0.05).
نتیجه‌گیری: آموزش خودمراقبتی به روش تله‌نرسینگ می‌تواند موجب بهبود کیفیت زندگی و عزت‌نفس زنان مبتلا به سرطان پستان ماستکتومی‌شده گردد. لذا توصیه می‌شود در آموزش برنامه‌های خودمراقبتی، با توجه به مزایای روش تله‌نرسینگ از جمله کاهش هزینه‌ها و صرفه‌جویی در زمان، از این روش کمک‌کننده استفاده شود.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تشخیص، درمان، بازتوانی
دریافت: 1403/10/9 | پذیرش: 1403/12/7

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

تمامی حقوق نرم‌افزاری اين وب سایت متعلق به مجله علمی بیماری‌های پستان ایران می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Breast Diseases

Designed & Developed by: Yektaweb