مقدمه: سرطان پستان شایعترین سرطان در میان زنان در سراسر جهان است. مدتهای طولانی محققان به دنبال یافتن راههایی برای تشخیص و درمان سرطان در مراحل اولیه بودهاند. تحقیقاتی که به منظور توسعه استفاده از نشانگرهای زیستی صورت گرفتهاند در تشخیص و درمان سرطان پستان بسیار مؤثر بوده و منجر به کاربردی شدن برخی از این نشانگرها در نزد بیماران شده است. روشهای جاری در اندازهگیری نشانگرهای زیستی مانند ایمونوهیستوشیمی، ایمونوسیتوشیمی و الایزا روشهای مورد تأیید و تکرارپذیر در آزمایشگاههای مختلف هستند اما نتایج غیرکمی و مراحل کار متعدد و طولانی از نقاط ضعف این تکنیکها است که محققان را به جستجو در مورد روشهای جایگزین مولکولی مانند (Q-RT-PCR)Quantitative Real-Time PCR تشویق میکند. تایید نهایی اعتبار این روش برای استفاده در آزمایشگاه های تشخیصی نیازمند اعتبارسنجیهای متعدد از جمله در مورد ژنهای خانهدار (Housekeeping genes) میباشد.
روش بررسی: شش ژن خانهدار که به طور معمول در سرطان پستان استفاده شده است ( RPLP0, HPRT1, ACTB, GAPDH , GUSB , TFRC )، انتخاب و پایداری بیان آنها برای نرمال کردن بیان ژن uPA ، مورد بررسی قرار گرفت . واکنش Q-RT-PCR با استفاده از Master Mix 2x از شرکت PrimerDesign در واکنشهای 20 میکرولیتری انجام شد. غلظت نهایی پرایمرها و پروبها به ترتیب 5/0 میکرومولار و 3/0 میکرومولار بود. اندازهگیری میزان فلورسانت توسط دستگاه Applied Biosystems 7500 و آنالیز دادهها توسط نرمافزار 7500 software system ver.2.0 انجام شد. به منظور یافتن پایدارترین ژن خانهدار، دادهها ابتدا توسط نرم افزار Excel به مقیاس خطی تبدیل شد. سپس دادهها توسط نرمافزار geNorm [20] با روش Pair wise comparison و با استفاده از نرمافزار NormFinder [22] با روش combined estimate of The intra and inter group validation آنالیز شد.
یافتهها: در این مطالعه RPLP0 و GAPDH بیشترین مقدار M و TFRC کمترین مقدار را داشت. (شکل 1) در این مطالعه TFRC بیشترین پایداری بیان را نشان داد. در این مطالعه میزان V برای استفاده از سه و چهار کنترل داخلی به ترتیب 5/0 و 4/0 بود.
نتیجه گیری: بر اساس این مطالعه ژن TFRC ،پایدارترین ژن کنترل و ترکیب TFRC و ACTB بهترین ترکیب دو ژنی برای نرمالسازی uPA در سرطان پستان است. لازم به ذکر است که ژنهای RPLP0 و GAPDH به عنوان رفرانس مناسب توصیه نمیشود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |