مقدمه: با توجه به نقش کلیدی کارکنان بهداشت در آموزش برنامه های غربالگری سرطان پستان بنظر می رسد اجرای طرح هایی در جهت افزایش سطوح آگاهی، نگرش، باورها و به تبع آن عملکرد این قشر در خصوص برنامه های پیشگیری از سرطان پستان لازم باشد. هدف از این مطالعه، تعیین میزان آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان بهداشت نسبت به خودآزمایی پستان و معاینه بالینی پستان در استان مازندران است.
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی بوده که جامعه مورد بررسی آن کارکنان بهداشت بالای 20 سال در استان مازندران طی سال 1385 بوده است. روش نمونهگیری در این مطالعه تصادفی چند مرحلهای بود. یک پرسشنامه با ساختار کوتاه، خود ساخته و استاندارد شده، برای جمع آوری داده ها طراحی شد. کارکنان بهداشت شرکت کننده در این مطالعه بصورت تصادفی از مراکز بهداشتی و درمانی شهری و روستایی موجود در استان انتخاب شدند.
یافته ها: از میان 900 پرسشنامه جمع آوری شده، تعداد (44/79%) 715 نفر از افراد شرکت کننده پرسشنامه تحقیقاتی مطالعه را بطور کامل تکمیل نمودند. پاسخ دهندگان دارای میانگین سنی 54/7 ± 46/34 سال بوده و محدوده سنی 19 تا 59 سال داشتهاند. از میان شرکت کنندگان 4/83% متأهل، 9/32% بهورز، 8/63% رابط بهداشتی و 4/3% کارمند مرکز بهداشت بودهاند. سطح آگاهی های مرتبط با سرطان پستان و برنامه های پیشگیری و غربالگری آن در 3/41% موارد خوب، 52% متوسط و 7/6% بد بوده است. تقریباً کلیه پاسخدهندگان دارای نگرش بسیار موافق و یا موافق با اجرای برنامه های پیشگیری از سرطان بوده اند. اما در عمل فقط 2/26% نفر از شرکت کنندگان هر ماه بطور منظم آن را انجام می دادند. 7/94% نفر از کارکنان بهداشت شرکت کننده در این مطالعه، راغب به شرکت در کلاسهای آموزشی اجرای برنامه های پیشگیری و غربالگری سرطان ها بالاخص سرطان پستان بوده اند.
نتیجه گیری : با توجه به اینکه کارکنان بهداشت شاغل در مراکز درمانی می توانند موجب سالم سازی رفتارهای جامعه گردند، لذا اجرای برنامه های منظم و مدون آموزشی در رابطه با پیشگیری از سرطان پستان بالاخص انجام خودآزمایی پستان، معاینه بالینی پستان و ماموگرافی برای این گروه لازم بنظر می رسد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |