پیام خود را بنویسید
جلد 12، شماره 4 - ( فصلنامه علمی - پژوهشی بيماري‌هاي پستان ايران 1398 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 20-8 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Karamoozian M, Kalantari Khandani B, Bagheri M, Dehghanifar F, Darekordi A. Assessing Self-efficacy for Coping with Cancer: Psychometric Analysis of the Cancer Behavior Inventory (CBI). ijbd 2020; 12 (4) :8-20
URL: http://ijbd.ir/article-1-739-fa.html
کارآموزیان مهسا، کلانتری خاندانی بهجت، باقری مسعود، دهقانی فر فرزاد، دره کردی علی. ارزیابی خودکارآمدی برای مقابله با سرطان: تحلیل روان‌سنجی پرسشنامه رفتارهای مربوط به سرطان (CBI). بیماری‌های پستان ایران. 1398; 12 (4) :8-20

URL: http://ijbd.ir/article-1-739-fa.html


1- مرکز تحقیقات علوم اعصاب، پژوهشکده نوروفارماکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
2- استادیارگروه آنکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
3- استاد بخش روانشناسی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
4- دانشجوی دکتری روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زرند، ایران
5- دکتری روانشناسی تربیتی، دانشگاه پیام نور کرمان، ایران
چکیده:   (4742 مشاهده)
مقدمه: خودکارآمدی به باور فردی در خصوص انجام رفتار تاکید می ‏کند و باور به این نکته که تا چه حد کنترل سلامت بر عهده افراد می‏ باشد، می‏تواند باعث بروز رفتار مناسب بهداشتی گردد. هدف از این مطالعه، تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی پرسشنامه رفتارهای مربوط به سرطان (CBI) در جمعیت بیماران زن ایرانی مبتلا به سرطان پستان طراحی گردید.
روش بررسی: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است. پس از تأیید روایی صوری و محتوا به منظور روان‏سنجی این ابزار 345 نفر از بیماران مبتلا به سرطان پستان مراکز تخصصی درمان سرطان شهر کرمان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و CBI و پرسشنامه خودکارآمدی عمومی را تکمیل نمودند. در این پژوهش به منظور ارزیابی روایی از مدل‏ های تحلیل عاملی اکتشافی، تأییدی و روایی همزمان و برای بررسی پایایی از آزمون بازآزمایی و ضرایب آزمون آلفای کرونباخ در نرم افزار AMOS  در SPSS استفاده گردید.
یافته ‏ها: تحلیل عاملی تأییدی پرسشنامه 31 آیتمی با 7 خرده مقیاس آن، با حذف عبارت 3 و 5 تأیید شد. همبستگی معنی‏ دار مولفه ها و مقیاس کلی CBI با پرسشنامه خودکارآمدی عمومی، روایی همزمان پرسشنامه را تأیید کرد. پایایی پرسشنامه بر اساس ضریب آلفا کرونباخ 75/0 تأیید و برای عامل‏ های هفت‏گانه بین 69/0 تا 74/0 بود. دامنه ضریب اعتبار بازآزمایی یک ماه بعد بر روی 30 نفر از بیماران سرطانی بین 67/0 تا 74/0 بود (01/0P<) که حاکی از پایایی CBI در طول زمان می‏ باشد.
نتیجه‏ گیری: CBI ویژگی‏ های روان‏سنجی لازم را دارد. در این پژوهش هفت عامل استخراج شده CBI، با عوامل استخراج شده درنسخه اصلی منطبق بود. پژوهش حاضر ابزاری را معرفی می‏ نماید که می‏ تواند در سنجش و ارزیابی خودکارآمدی بیماران مبتلا به سرطان پستان در دوره درمان سودمند واقع شود.
متن کامل [PDF 682 kb]   (2362 دریافت)    
نتیجه‏ گیری: CBI ویژگی‏ های روان‏سنجی لازم را دارد. در این پژوهش هفت عامل استخراج شده CBI، با عوامل استخراج شده در نسخه اصلی منطبق بود. پژوهش حاضر ابزاری را معرفی می‏ نماید که می‏ تواند در سنجش و ارزیابی خودکارآمدی بیماران مبتلا به سرطان پستان در دوره درمان سودمند واقع شود.

نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1397/12/7 | پذیرش: 1398/8/23 | انتشار: 1398/10/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

تمامی حقوق نرم‌افزاری اين وب سایت متعلق به مجله علمی بیماری‌های پستان ایران می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Breast Diseases

Designed & Developed by: Yektaweb