مقدمه : سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان و پنجمین علت مرگ ناشی از سرطان در زنان ایرانی است . میزان بروز سالیانه بیش از 7770 نفر میباشد . استفاد ه وسیع از ماموگرافی و سونوگرافی توانسته است با تشخیص زودرس سرطان پستان سبب افزایش بقاء بیماران شود . میزان حساسیت و ویژگی ماموگرافی و سونوگرافی در منابع و مطالعات مختلف متفاوت است . لذا ، بر آن شدیم تا میزان مطابقت گزارشها ی سونوگرافی و ماموگرافی را با نتیجه پاتولوژی در بیماران مبتلا به بیماریهای خوشخیم و بدخیم پستان ارزیابی کنیم .
روش بررسی : در این مطالعه 255 نفر زن مبتلا به توده پستان که در فاصله سالهای 1384 تا 1388 به کلینیک بیماریهای پستان مراجعه کردند، تحت بررسی قرار گرفتند . نتایج شرح حال و معاینه بالینی ، گزارش ماموگرافی و یا سونوگرافی و نتیجه پاتولوژی ثبت شد . نتایج بهدست آمده در ماموگرافی و سونوگرافی با نتایج پاتولوژی (به عنوان استاندارد طلایی) مقایسه شد.
یافتهها : در این مطالعه مبتنی بر شواهد، حساسیت ماموگرافی 73% و ویژگی آن 3/55% و میزان منفی کاذب ان 27/17% بود . حساسیت سونوگرافی 69% و ویژگی آن 7/50% و منفی کاذب آن 68/17% بود . همچنین حساسیت سونوگرافی در تشخیص سرطان پستان ارتباط معنی داری با سن بیماران، سابقه شیردهی و بارداری داشت .
نتیجهگیری: با توجه به اهمیت ماموگرافی و سونوگرافی و بالا بودن درصد موارد منفی کاذب آن توصیه میشود برای استاندارد کردن و ارتقاء کیفیت این دو روش تشخیصی اقدام شود و قضاوت بالینی جراح براساس شرح حال و معاینه بالینی صحیح در کنار این روشهای تشخیصی، اساس تشخیص و درمان بیماریهای پستان قرار گیرد .بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |