پیام خود را بنویسید
جلد 14، شماره 2 - ( فصلنامه بيماري‌هاي پستان ايران 1400 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 75-64 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mirsafi R S, Akbari Torkestani N, Noroozi E, Moslemi A. The Effect of Group Counseling Based on Reality Therapy on Women's Self Efficacy in Breast Self-examination: An Educational Intervention. ijbd 2021; 14 (2) :64-75
URL: http://ijbd.ir/article-1-881-fa.html
میرصفی رفعت سادات، اکبری ترکستانی نعیمه، نوروزی عفت، مسلمی اعظم. بررسی تأثیر مشاوره گروهی مبتنی بر واقعیت درمانی در خودکارآمدی زنان در خودآزمایی پستان: یک مداخله آموزشی. بیماری‌های پستان ایران. 1400; 14 (2) :64-75

URL: http://ijbd.ir/article-1-881-fa.html


1- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک
2- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک ، tnaimeh@yahoo.com
چکیده:   (3688 مشاهده)
مقدمه: مناسب‏ترین و مؤثرترین روش غربالگری سرطان پستان خودآزمایی پستان است. این مطالعه با هدف تعیین تأثیر مشاوره گروهی مبتنی بر واقعیت درمانی در خودکارآمدی زنان در خودآزمایی پستان انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه از نوع مداخله آموزشی (کارآزمایی آموزشی) با طرح پیش‌آزمون پس‌آزمون با گروه مداخله و کنترل می‌باشد که در سال 1399 در شهرستان شازند انجام شد که در آن به منظور بررسی ارتباط خودکارآمدی زنان در خودآزمایی پستان با مشاوره واقعیت درمانی سطح نمره خودکارآمدی زنان در خودآزمایی پستان قبل و بعد از مشاوره سنجیده شد. جمعیت تحت مطالعه شامل 30 نفر از زنان مراجعه‏کننده به 5 پایگاه و مرکز بهداشتی - درمانی بودند که به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و پس از اخذ رضایت کتبی و آگاهانه وارد مطالعه شده و به روش تخصیص تصادفی (قرعه‌کشی) به دو گروه مداخله (14 نفر) و کنترل (16 نفر) تقسیم شدند. سپس هر دو گروه پرسشنامه‌های اطلاعات فردی و دموگرافیک و خودکارآمدی خودآزمایی پستان را تکمیل کرده و برای گروه مداخله 8 جلسه 90 دقیقه‌ای مشاوره گروهی مبتنی بر واقعیت درمانی به صورت دو بار در هفته برگزار شد. یک ماه پس از مداخله مجدداً هر دو گروه پرسشنامه‌های خودکارآمدی خودآزمایی پستان را تکمیل نمودند و تغییرات میانگین نمره خودکارآمدی زنان در خودآزمایی پستان قبل و بعد از مشاوره مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: در مقایسه میانگین‏ها بین دو گروه از نظر یافته‌های دموگرافیک مانند سن، سطح تحصیلات، وضعیت تأهل، سن قاعدگی، سن ازدواج و سن بارداری اختلاف آماری معنی‌داری به‏دست نیامد. همچنین، میانگین نمره خودکارآمدی زنان در خودآزمایی پستان قبل از مداخله در گروه کنترل 8/19±9/58 و در گروه مداخله 2/21±4/58 می‌باشد که با توجه به آزمون تی مستقل میانگین نمره خودکارآمدی زنان در خودآزمایی پستان قبل از مداخله در دو گروه اختلاف آماری معناداری وجود ندارد، ولی میانگین نمره خودکارآمدی زنان در خودآزمایی پستان بعد از مداخله در گروه کنترل 8/18±9/59 و در گروه مداخله 7/9±7/85 می‌باشد که با توجه به آزمون تی مستقل میانگین نمره خودکارآمدی زنان در خودآزمایی پستان بعد از مداخله در دو گروه اختلاف آماری معناداری وجود دارد (05/0> p-value)که با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس (ANCOVA) میزان اثربخشی (effect size) مشاوره 46% می‌باشد.
نتیجه‌گیری: نتایج به‏ دست آمده از پژوهش حاکی از آن است که مشاوره گروهی مبتنی بر واقعیت درمانی می‌تواند سبب ارتقای خودکارآمدی زنان در خودآزمایی پستان گردد که با توجه به اینکه در این رویکرد نسبت به انواع دیگر مشاوره می‌توان در مدت زمان کوتاه‌تری به نتیجه رسید، استفاده از این روش در رفتارهای بهداشتی مهم مانند خودآزمایی پستان توصیه می‌شود.
متن کامل [PDF 935 kb]   (1365 دریافت)    
نتیجه‌گیری: نتایج به‏ دست آمده از پژوهش حاکی از آن است که مشاوره گروهی مبتنی بر واقعیت درمانی می‌تواند سبب ارتقای خودکارآمدی زنان در خودآزمایی پستان گردد که با توجه به اینکه در این رویکرد نسبت به انواع دیگر مشاوره می‌توان در مدت زمان کوتاه‌تری به نتیجه رسید، استفاده از این روش در رفتارهای بهداشتی مهم مانند خودآزمایی پستان توصیه می‌شود.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1399/12/19 | پذیرش: 1400/4/27 | انتشار: 1400/5/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

تمامی حقوق نرم‌افزاری اين وب سایت متعلق به مجله علمی بیماری‌های پستان ایران می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Breast Diseases

Designed & Developed by: Yektaweb