Research code: 10879
Ethics code: IR.ZAUMS.REC.1402.101
1- گروه بیهوشی دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان ، ایران
2- گروه داخلی-جراحی دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان ، ایران ، haniedahmardeh@gmail.com
چکیده: (813 مشاهده)
مقدمه: ابتلا به سرطان پستان میتواند منجر به کاهش امید افراد شود و زندگی آنان را تحت تأثیر قرار دهد ازاینرو برنامهریزی برای حفظ یا ارتقای امید در این بیماران با آموزشهایی متمرکز بر شفقت به خود، ضروری به نظر میرسد. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر اجرای برنامه خودشفقتی بر امید بیمارانِ زن مبتلا به سرطان پستان انجام شد.
روش بررسی: در مطالعه مداخلهای حاضر، 60 بیمار ِزن مبتلا به سرطان پستان شهر زاهدان در سال 1402به روش در دسترس انتخاب و بهصورت تصادفی سازی بلوکی در دو گروه 30 نفره مداخله و کنترل قرار گرفتند. جهت بیماران گروه مداخله، 8 جلسه برنامه آموزشی خودشفقتی اجرا گردید. قبل و 3 ماه پس از اجرای مداخله، امید بیماران با استفاده از پرسشنامه امید اسنایدر اندازهگیری شد. دادهها با استفاده از آزمونهای آماری تیمستقل، تی زوج و کای اسکوئر تحت نرمافزار آماری SPSS21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج آزمون تیمستقل سه ماه بعد از مداخله آموزشی اختلاف آماری معنیداری برای میانگین نمره کل امید، تفکر عاملی و تفکر راهبردی بین دو گروه کنترل و مداخله نشان داد (001/0=P). از طرفی آزمون تیزوجی نشاندهندهی افزایش معنیدار میانگین نمره کل امید و مؤلفههای تفکر عاملی و تفکر راهبردی سه ماه بعد از اتمام مداخله آموزشی در گروه مداخله است (001/0=P).
نتیجهگیری: یافتههای پژوهش حاضر حاکی از تأثیر مثبت برنامه خودشفقتی بر امید بیماران مبتلا به سرطان پستان توسط پرستاران است. لذا میتوان برنامه آموزشی- ارتباطی مذکور را که شیوهای آسان، ارزانقیمت، قابلاجرا، ایمن و مؤثر است را جهت ارتقای امید بیماران بعد تشخیص سرطان پستان بکار بست. با توجه به محدودیتهای مطالعه حاضر، اجرای تحقیقات بیشتری در این خصوص پیشنهاد میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تشخیص، درمان، بازتوانی دریافت: 1402/5/10 | پذیرش: 1402/8/29 | انتشار: 1402/10/17